• تاریخ انتشار : شنبه 27 بهمن 1403 - 0:29
  • کد خبر : 3997
  • چاپ خبر
بوکان‌هه‌وال برسی می‌کند؛

۴ مکان ناشناخته تاریخی در بوکان

بوکان در طول تاریخ چند هزار ساله خود آثار بسیار کهن و پر رمز رازی را در پهنه دارد که امروزه تنها بقایای اندکی از آنان باقی مانده، که در این گزارش به چهار مورد آن اشاره شده است.

به گزارش خبرنگار سرویس تاریخ و فرهنگ بوکان‌هه‌وال؛ تاریخ پر رمز و راز ایران پر از شگفتی‌های منحصربه‌فردی است که هر کدام به‌تنهایی می‌توانند جاذبه‌ای در سطح جهانی برای گردشگران باشند.

 در فاصله ۲۲ کیلومتری غرب بوکان کوهی بلند و سترگ با ارتفاع ۲ هزار ۲۲۵ متر قرار دارد که به گواه تمام باستان‌شناسان و بر اساس کتیبه اورارتویی موجود در دامنه کوه (دزدیده شده توسط غارت گران میراث کهن ایرانی)، قلعه‌ای از تمدن اورارتو در بالای قله آن قرار داشته است.

 در سال‌های ۸۰۰ قبل از میلاد حکومت اورارتو برای ادامه کشورگشایی‌هایش به دامنه کوه طرغه می‌رسد و نزدیک به ۲۰ سال در آن مکان برای لشکرکشی به قلایچی مرکز حکمرانی ماناها ساکن می‌شوند.

 سربازان آورارتوی طی این ۲۰ سال اما بیکار ننشسته و یکی از شگفت‌انگیزترین اقدامات خود برای حفاظت از نیروها انجام می‌دهند.

 دیواری به طول چهار کیلومتر و با ارتفاع تقریبی دو متر در صعب‌العبورترین مکان‌های کوه با سنگ خارا احداث می‌شود تا دژی مستحکم در برابر دشمنان ایجاد کنند.

 بقایای این دیوار بزرگ همچنان بعد از دو هزار ۸۰۰ سال در تمام دامنه کوه طرغه قابل‌مشاهده است.


 
 که ندرسی بوکان شهری سنگی به بلندای تاریخ
 
 که‌ندرسی شهری است سنگی به‌جای‌مانده از مکان زندگی انسان‌های نخستین یا همان نئاندرتال‌ها
 
 این مکان پر رمز راز که متأسفانه در سایه غفلت مسئولان میراث‌فرهنگی به بهشت تاراج گران تاریخ و تمدن این سرزمین تبدیل شده در مابین روستاهای
 ایلانی، اربنوس و آخجیوان از روستاهای توابع بوکان واقع شده است.
 
 که‌ندرسی با ده‌ها حفره بزرگ و کوچک تراشیده شده در دل‌سنگ‌ها و دو گورستان تاریخی که بقایایی کشف انسانی در آنها کاملاً مشهود است مکانی مهم برای دیرینه‌شناسان و باستان‌شناسان می‌تواند باشد.
 
 بی شک و بر اساس بقایای موجود این مکان محل زندگی چند نسل از انسان‌های اولیه تا یکجانشینان بوده و می‌تواند به مکانی مهم و گردشگری در سطح منطقه تبدیل شود.


 
 کهن‌ترین مکان عبادت گاهی ایران در بوکان
 
 در نزدیکی قلعه تاریخی قلایچی در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی بوکان کوهی به نام (کونه کوتر) قرار دارد که دو جاذبه مهم تاریخی (عبادت گاه ماناها) طبیعی (غار قلایچی) را در خود جای‌داده است.
 
 تنها ۲۰۰ متر پائین‌تر از شرق غار قلایچی محوطه‌ای سنگی و حیاط مانند در دل کوه قرار دارد که بنا به گوه تاریخ‌دانان اولین مکان عبادتگاهی ایرانیان باستان یا همان حکمت مانایی بوده است.
 
 گورهای بسیار در حاشیه‌های این محوطه (که البته توسط تاراج گران حفاری شده است)، دو قطعه‌سنگ بزرگ در وسط محوطه (مکان‌های مخصوص اهدای قربانی) و آثار متعدد دیگر نشان از اولین عبادتگاه تاریخ ایران در این مکان است.

 بی شک این مکان ناشناخته می‌تواند بهشت باستان‌شناسان و عاشقان تاریخ کهن ایران باشد.


 
 تمدنی گمشده در بوکان

 در جنوب شرقی شهرستان بوکان یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی و در نزدیکی روستای تبت، یک تپه تاریخی با نام محلی قلعه کجان (دختران) وجود دارد.

 آثار معماری سنگی و صخره‌ای بر روی تپه که شامل خانه‌ها، قلعه سنگی، مقبره‌های صخره‌ای و پله‌های حجاری شده وجود دارد که مربوط به هزاره اول قبل از میلاد، ساسانی و اسلامی هستند.

بر روی این کوه بقایای دو دژ دیده می‌شود، دژی از قلوه‌سنگ که بقایای دیوار و برج‌های آن قابل‌مشاهده است و دژ دوم که بقایای حصار و برج‌های آن در محل به‌صورت بارز نمایان است ولی اکنون کاملا تخریب شده اند.

 تأسیسات تدافعی قلعه مستقیماً روی صخره‌های آهکی کوه قرار گرفته و سنگ‌های جبهه بیرونی آن بزرگ و تراشدار است.

 هرچند این قلعه مهم تاریخی نیز از تیشه غارتگران آثار باستانی به‌دور نمانده و بسیاری از مکان‌های آن حفاری و غارت شده است.

 به امید روزی که مسئولان و مدیران متولی از خواب بیدار و در راستای توسعه صنعت گردشگری در صدد معرفی این مکان‌های ناشناخته برآیند.

انتهای پیام

لینک کوتاه

برچسب ها

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

9 + 13 =