• تاریخ انتشار : دوشنبه 3 دی 1403 - 0:14
  • کد خبر : 3610
  • چاپ خبر
بوکان
به دنبال عدم اجرای وعده‌ها در خصوص انتقال سایت زباله بوکان؛

پسماند ماند

به دنبال عدم اجرای تغییر محل دفن زباله بوکان از مکان فعلی به روستای قرمیش سایت پسماند شیخلر همچنان با وجود چالش‌های متعدد زیست محیطی به کار ادامه خواهد داد.

به گزارش خبرنگار سرویس محیط‌زیست بوکان‌هه‌وال؛ طی سالیان گذشته با بزرگ‌تر شدن جوامع شهری که پیامد آن افزایش زباله‌های خانگی، پزشکی و صنعتی می‌باشد، این مهم به یکی از چالش‌های اصلی زیست‌محیطی در شهرهای کشور تبدیل شده است.
 
 بدون تردید عدم توجه به استانداردسازی دفع پسماند در حوزه‌های گوناگون می‌تواند چالش‌های بسیار مهمی را پیش روی مدیریت شهری بگذارد که برای عبور از این مشکلات، هزینه‌ها لازم است.
 
بوکان در جنوب استان آذربایجان غربی یکی از شهرهای مهم کشور با پس‌زمینه مشکل پسماند شهری می‌باشد که طی دو دهه گذشته به علت عدم استانداردسازی در دفع آن با مشکلات مهم زیست‌محیطی روبه‌رو بوده است.
 
شهر بوکان طی دو دهه گذشته به علت موقعیت خاص جغرافیایی شاهد رشد دور از انتظار جمعیتی بوده است، شهری که بر اساس داده‌های شهرداری روزانه بیش از ۸۰۰ هزار تن زباله در آن تولید می‌شود.
 
 سایت فعلی پسماند بوکان واقع در سه‌کیلومتری شرق بوکان و در حاشیه روستای شیخلر از دو دهه پیش برای دفن زباله بیش از ۱۰۰ هزارنفری بوکان بدون درنظرگرفتن رشد جمعیتی این شهر طی سالیان آینده و به‌دور از هر تکنولوژی آن زمان کار را آغاز کرد.
 
 عدم توجه به موقعیت جغرافیایی، نزدیک بودن به شهر و روستای کناری، قرارگرفتن در دو کیلومتری بستر رودخانه سیمینه‌رود، عدم توجه به بادهای غالب جدای از نبود استانداردهای لازمه دفن پسماند به همراه وسعت کم از مهم‌ترین مشکلات تنها سایت دفن پسماند در بوکان می‌باشد که چالش‌های مهم زیست‌محیطی را برای ساکنان آن ایجاد کرده است.
 
 بی‌تردید امروزه چالش سایت دفن پسماند شیخلر یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین چالش‌های مدیریت در شهرستان بوکان است تا جای که وجود و بقای آن می‌توانند جدای از مشکلات زیست‌محیطی به حوزه سلامت شهر نیز آسیب جدی وارد کند.
 
 در همین راستا یکی از کارشناسان حوزه زیست‌محیطی بوکان در گفتگو با خبرنگار ما وضعیت و موجودیت فعلی سایت پسماند شیخلر را تهدیدی بزرگ برای منطقه عنوان کرد و گفت: بی‌تردید امروزه سایت پسماند شیخلر از بدون استانداردهای لازمه زیست‌محیطی در حال فعالیت است که این مهم می‌تواند صدمات جبران‌ناپذیری بر محیط‌زیست و سلامت ساکنین این شهر داشته باشد.
 
 رحیم عبدالکریمی افزود: این سایت برای جمعیت ۱۰۰ هزارنفری بوکان و بدون رعایت استانداردهای زیست‌محیطی و سلامت در دو دهه گذشته ایجاد شده و متأسفانه تا کنون نیز همچنان با همان وضعیت در حال فعالیت است.
 
 این کارشناس حوزه محیط‌زیست بوکان ادامه داد: با نگاهی به موقعیت جغرافیایی این سایت به نکات بسیار مهم و قابل تأملی بر می‌خوریم که امروزه به چالش‌های اساسی شهرستان در حوزه‌های مختلف تبدیل شده است.
 
 عبدالکریمی بیان کرد: متأسفانه کارشناسان و مهندسان شهرداری در ۲۰ سال قبل بدون توجه به موقعیت مکانی، این سایت را برای دفن غیراستاندارد زباله ساکنین شهری و روستاهای اطراف انتخاب کردند تا جای که سبب به‌خطرافتادن سلامت جامعه شهری و نابودی گونه‌های مختلف جانوری در منطقه شده است.
 
 وی افزود: متأسفانه این سایت در مهم‌ترین زیستگاه پرنده در حال انقراض میش‌مرغ در کشور ایجاد شده که بی شک یکی از عوامل به‌خطرافتادن حیات این گونه نادر جانوری، همین مکان غیراستاندارد به دلایل علمی و ثابت شده است.
 
 این کارشناس زیست‌محیطی ادامه داد: وجود زباله‌های سمی و خطرناک، گسترش شیرابه در منطقه و وجود سگ‌های ولگرد و بلاصاحب از مهم‌ترین دلایل به خط افتادن زیستگاه میش‌مرغ باوجود سایت دفن پسماند شیخلر است.
 
 رحیم عبدالکریمی تصریح کرد: جدای از میش‌مرغ امروزه شاهد حضور گونه‌های مختلف جانوری از جمله لک‌لک‌ها که غالباً پرندگان زنده خواری هستند در این سایت هستیم که متأسفانه از زباله‌های انباشته شده بر روی‌هم تغذیه می‌کنند که همین مهم سبب مرگ‌ومیر این جانداران شده است.
 
 وی عنوان کرد: اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان بوکان به‌عنوان دبیر کارگروه و ناظر بر عملکرد شهرداری در حوزه پسماند از تمامی پتانسیل و اختیارات قانونی خود در راستای حل این معضل استفاده کرده و همچون گذشته بر تعطیلی این مرکز و انجام اقدامات جبرانی در آن تأکید دارد.
 
 عبدالکریمی ادامه داد: باتوجه‌به تهدیدات جبران‌ناپذیر زیست‌محیطی، ادامه فعالیت سایت مذکور غیرقابل‌قبول بوده و همچنان در جلسات کارگروه مدیریت پسماند و جلسات حفظ حقوق بیت‌المال بدان تأکید شده انتقال سایت مذکور به مکان جدید که مطالعات و ارزیابی‌های آن به پایان رسیده لازم‌الاجرا بوده و در زمان تعیین شده می‌بایست اقدامات عملی و جابه‌جایی آن توسط شهرداری محترم انجام گیرد.

 
 عبدالکریمی تصریح کرد: شورای شهر بوکان به‌عنوان نمایندگان مردم در حوزه مدیریت شهری لازم است با حساسیت بیشتر نسبت به این‌چنین معضلات زیست‌محیطی ورود کنند.
 
 چالش‌های زیست‌محیطی محل دفن پسماند شیخلر آن‌چنان گسترده و لاینحل است که پای مدیران استانی نیز به آن باز شده است تا جایی که مدیرکل محیط‌زیست آذربایجان غربی نیز با تأکید بر غیراستاندارد بودن این مکان خواستار ایجاد سایتی استاندارد برای پسماند در بوکان شد.
 
 سعید شهند مدیرکل حفاظت محیط‌زیست آذربایجان غربی دراین‌خصوص و در جمع خبرنگاران در شهریورماه گفته بود که یکی از مهم‌ترین مسائل محیط زیستی بوکان در حوزه محیط‌زیست انسانی مسئله مدیریت پسماند است که به‌صورت مستقیم با سلامت شهروندان این شهرستان در ارتباط است.
 
 وی با اشاره به اینکه سایت فعلی دفن پسماند بوکان بدون مجوز محیط زیستی است، بیان کرده بود: اقداماتی در راستای رفع این مشکل انجام شده، اما آنچه امروز اهمیت و اولویت دارد، لزوم تداوم ساماندهی زیست‌محیطی محل دفن پسماند توسط شهرداری بوکان بوده و شهرداری مکلف است حداکثر تا پایان سال آینده محل دفن پسماند جدید خود را به بهره‌برداری برساند.
 
 شهند در جمع خبرنگاران عنوان کرده بود: محل دفن پسماند فعلی که ظرفیت آن تقریباً پر شده است، مشکلات محیط‌زیستی و بهداشتی بسیاری دارد که موجب شکایات شهروندان شده و از طرف دیگر در مجاورت پناهگاه حیات‌وحش دشت سوتاوه حمامیان بوکان قرار گرفته که این منطقه زیستگاه یکی از مهم‌ترین گونه‌های جانوری کشور است که سازمان حفاظت محیط‌زیست موضوع حفاظت از این پرنده نادر در خطر انقراض را، به‌صورت جدی و در سطح بین‌المللی پیگیری می‌کند.
 
 هر چند طی دو سال گذشته استانداردسازی سایت، ایجاد کارخانه بازیافت و تغییر سایت به مکانی دیگر در دستور کار مدیریت شهری به‌ویژه شهرداری قرار گرفته است، اما بر اساس مدارک و مستندات موجود هیچ‌کدام از این وعده‌ها تا کنون عملی نشده است.
 
 شهرداری بوکان به‌عنوان متولی این حوزه از سال‌های گذشته و بعد از شکست در پروژه احداث کارخانه بازیافت در محل فعلی به دنبال ایجاد سایت جدید در منطقه عمومی روستای قرمیش بوده که تا کنون این مهم هم بی‌سرانجام مانده است.
 
 در همین راستا رئیس شورای اسلامی شهر بوکان اولین مدیری بود که در گفتگو با خبرنگار ما به تشریح آخرین وضعیت حوزه پسماند بوکان پرداخت و گفت: شهر بوکان نیاز مبرم به ایجاد مرکز جدید دفن پسماند، با درنظرگرفتن امکانات و زیرساخت‌های اصولی و به‌روز دارد.

علی قادری بیان کرد: باید این بار به‌صورت کارشناسی شده و به‌دور از تصمیمات آنی مکان جدید دفن پسماند در بوکان مشخص و کار احداث آن آغاز شود.
 
 وی در خصوص سایت جدید قرمیش نیز گفت: متأسفانه مکان جدید سایت قرمیش که در دوره‌های گذشته شورا بدون درنظرگرفتن نقطه‌نظرات کارشناسان در حوزه‌های مختلف مکان‌یابی شده از هرگونه استاندارد لازمه بی‌بهره می‌باشد و عملاً این اقدام اتلاف هزینه برای شهرداری است.

قادری تصریح کرد: بااین‌وجود و بنا به تأکیدات مستمر شهرداری کار فنس‌کشی محوطه سایت و همچنین شروع اقدامات ویژه برای انتقال سایت شیخلر به این مکان را آغاز کرده است.

شهردار بوکان نیز در گفتگو با خبرنگار بوکان‌هه‌وال ضمن اشاره به آخرین وضعیت سایت شیخلر و انجام اقدامات پیش‌نیاز در سایت قرمیش توسط شهرداری افزود: با تلاش شبانه‌روزی شاهد بهره‌برداری و استانداردسازی دفع شیرابه‌های سایت شیخلر بودیم که طی سالیان گذشته یکی از چالش‌های مهم زیست‌محیطی در بوکان بود.
 
 امیراحمدی در خصوص آخرین وضعیت سایت جدید پسماند قرمیش نیز بیان کرد: هزینه ساخت هر لندفیل در سایت قرمیش بیش از ۲۰ میلیارد تومان محاسبه شده که تنها برای ۶ ماه می‌توان از آن بهره گرفت که البته هم اکنون در حال ایجاد آن بر اساس استانداردهای روز زیست‌محیطی هستیم.

وی بیان کرد: کار اصولی در قورمیش نیاز به زمان داشته و به دنبال احداث سایتی جدید هستیم که باگذشت زمان دوباره نیاز به بازنگری و صرف هزینه‌های هنگفت دیگری در این سایت نباشد.

 بدون تردید و بر اساس گفته مدیران متولی در حوزه پسماند مردم بوکان باید حالا حالا وجود سایت دفن زباله شیخلر در سه‌کیلومتری خود را علی‌رغم دستور قضایی برای پلمب آن را تحمل کنند و عملاً انتقال زباله‌های تولیدی در بوکان به مکانی جدید در سال جاری و شاید سال‌های آینده دور از دسترس باشد.

انتهای خبر

لینک کوتاه

برچسب ها

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

نوزده − 10 =