• تاریخ انتشار : چهارشنبه 16 خرداد 1403 - 1:47
  • کد خبر : 1989
  • چاپ خبر
زباله
با نگاهی به وضعیت زیست محیطی بوکان؛

سایت زباله شیخلر کانون بحران مدیریت شهری

با نگاهی به وضعیت زیست محیطی بوکان، سایت پسماند دفن زباله شیخلر را می توان کانون بحران مدیریت شهری در این حوزه دانست.

به گزارش خبرنگار سرویس محیط‌زیستی بوکان هه‌وال؛ باگذشت ۴۸ ساعت از شعله‌ورشدن سایت پسماند زباله شیخلر بوکان در نهایت و با تلاش نیروهای آتش‌نشانی آتش خاموش و مهار شد.
 
در پی اعلام آتش‌سوزی در مرکز پسماند این شهر بلافاصله تیم‌های مختلف عملیاتی آتش‌نشانی و ماشین‌آلات سنگین این شهرداری به محل اعزام شدند.
 
 آتش‌نشانان از دو شب پیش با بهره‌گیری از دو کامیون آب‌رسان چندین سرویس آب را بر روی شعله‌های آتش تخلیه کرده و نیروهای واحد ماشین‌آلات نیز با استقرار و بهره‌گیری از دو دستگاه بولدوزر با استفاده از کامیون‌های سنگین در این سایت، مشغول دفن و اطفای حریق شده‌اند.
 
 زباله‌های دفن شده در مرکز پسماند که عمر آن به ۲۷ سال قبل می‌رسد، گاز متان تولید می‌کنند و این گاز به‌شدت قابل‌اشتعال بوده و باعث آتش‌سوزی در سایت دفن زباله شیخلر گردیده است.
 
 نزدیک به ۲۰ سال است که سایت پسماند شیخلر بوکان به چالشی مهم و غیرقابل‌حل برای مدیریت شهری تبدیل شده و هر روزه بیش از گذشته سلامت شهروندان بوکانی و روستاهای اطراف را با مخاطره روبه‌رو کرده است.
 
 انتقال و یا استانداردسازی سایت پسماند شیخلر به یکی از مهم‌ترین برنامه‌های شهرداران دو دهه گذشته در بوکان تبدیل شده ولی هیچ‌گاه تا به امروز این مهم به سرانجام نرسیده هرچند طی چهار سال گذشته اقداماتی در این حوزه همچون احداث کارخانه بازیافت در محل مذکور احداث شده است.
 
 احداث کارخانه بازیافت بوکان در دوره پنجم شورای شهر و شهرداری بابک رستم پور کلید خورد و در آخرین روزهای حضور وی در شهرداری به بهره‌برداری رسید؛ اما تا به امروز هیچ‌گونه فعالیتی نداشته است.
 
طی دو سال گذشته نیز تغییر سایت یکی از مهم‌ترین برنامه‌های مدیریت شهری بوده تا جای که دادستان بوکان به‌عنوان مدعی‌العموم از شهرداری خواست که مقامات انتقال سایت شیخلر انجام گیرد.
 
 علی زاهد، دادستان بوکان دو هفته پیش و در گفتگو با خبرنگاران ضمن ابراز نگرانی از تعلل مدیریت شهری در بحث پسماند، گفت: هر گونه دیوان‌سالاری اداری و تعلل در امورات مرتبط با جابه‌جایی سایت پسماند غیرقابل‌قبول است.
 
 وی افزود: با توجە بە تبعات اجتماعی و آلایندگی غیرقابل‌کنترل آن، سایت پسماند شیخلر در آخر خرداد پلمب خواهد شد.
 
 هرچند جدای از تعیین سایت جدید در ۱۸ کیلومتری بوکان و به دنبال تذکر جدی دادستانی به مدیریت شهری و التیماتوم به آنان در راستای پلمب محل دپوی زباله شیخلر، عملیات نصب و راه‌اندازی شیرابه این سایت از هفته‌های گذشته و به دستور امیراحمدی شهردار بوکان آغاز گردیده است.
 
 این پروژه نیز در راستای ساماندهی سایت دفن شیخلر و کاهش آسیب‌های زیست‌محیطی ناشی از این سایت، با ظرفیت تصفیه ۱۰ مترمکعب شیرابه آغاز گردیده است.
 
 به اظهار کارشناسان واحد مدیریت پسماند شهرداری بوکان این سیستم پس از انجام آزمایشات متعدد طراحی و از به‌روزترین روش‌های تصفیه دنیا بهره می‌برد.
 
 بوکان به‌عنوان اولین شهر استان آذربایجان غربی و یکی از اولین شهرهای ایران می‌باشد که نسبت به راه‌اندازی سیستم تصفیه شیرابه اقدام کرده است.
 
 آخرین وضعیت پرونده رسیدگی به جرایم شهرداری در حوزه دفن زباله در سایت شیخلر ولی همچنان و به علت عدم انتقال مکانی سایت پا برجاست.
 
باتوجه‌به اینکه این معضل لاینحل و تهدید علیه بهداشت عمومی شهرستان بوکان مبدل شده است در سال ۱۴۰۲ در پی ابتکار عمل یکی از وکلای دادگستری علیه شهرداری بوکان تحت عناوین اتهامی الف) آلودگی محیط‌زیست و به تهدید علیه بهداشت عمومی موضوع ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی شکایت و اعلام‌جرم شد.
 پس از ختم تحقیقات و نهایتاً اعتقاد دادگاه به مجرمیت، قرار جلب به دادرسی صادر و برابر ابلاغیه صادره جلسه رسیدگی به اتهامات شهرداری در مورخه دوم خرداد ۱۴۰۲ در شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری دو به ریاست قاضی بی‌شک خواهد بود.
 
 وکیل این پرونده معتقد و بسیار امیدوار است خروجی پرونده منجر به مجرمیت شهرداری، برچیده‌شدن بساط سایت دفن زباله، هموارشدن امکان طرح دعوا و مطالبه خسارت از شهرداری توسط شهروندان و صاحب زمین نزدیک به محل که دچار خسارت و ضرر و زیان شده‌اند.
 
همچنین امکان استفاده از ظرفیت‌های مجازات‌های تکمیلی برای جبران مافات ناشی از آلودگی محل موردتوجه است.
 
 جدای از دادستانی و وکلای شهرستان سازمان محیط‌زیست نیز به یکی از مطالبه‌گران اصلی پلمب سایت پسماند شیخلر تبدیل شده است.
 
 رئیس اداره محیط‌زیست بوکان در همین رابطه گفت: ادامه کار سایت شیخلر از سوی شهرداری غیرقابل‌قبول است
 
 رحیم عبدل‌کریمی در مورد آلودگی هوا ناشی از آتش‌سوزی اخیر سایت پسماند شیخلر افزود: در خصوص آلایندگی سایت پسماند شیخلر که اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان بوکان به‌عنوان دبیر کارگروه و ناظر بر عملکرد شهرداری در حوزه پسماند از تمامی پتانسیل و اختیارات قانونی خود در راستای حل این معضل استفاده کرده و همچون گذشته بر تعطیلی این مرکز و انجام اقدامات جبرانی در آن تأکید دارد.
 
 وی ادامه داد: باتوجه‌به تهدیدات جبران‌ناپذیر زیست‌محیطی، ادامه فعالیت سایت مذکور غیرقابل‌قبول بوده و همچنان در جلسات کارگروه مدیریت پسماند و جلسات حفظ حقوق بیت‌المال بدان تأکید شده انتقال سایت مذکور به مکان جدید که مطالعات و ارزیابی‌های آن به پایان رسیده لازم‌الاجرا بوده و در زمان تعیین شده می‌بایست اقدامات عملی و جابه‌جایی آن توسط شهرداری محترم انجام گیرد.
 
 عبدالکریمی تصریح کرد: انتظار می‌رود شورای شهر بوکان به‌عنوان نمایندگان مردم در حوزه مدیریت شهری با حساسیت بیشتر نسبت به این‌چنین معضلات زیست‌محیطی ورود کرده و شهرداری بوکان نیز علاوه بر آماده‌سازی محل دفن جدید در زمانی کوتاه، مدیریت بهینه‌تری را در سایت پسماند شیخلر اعمال نماید.
 
 شهرداری بوکان نیز به‌عنوان متولی اصلی مدیریت پسماند بوکان ضمن تأیید مشکلات عدیده در حوزه سایت پسماند شیخلر به خبرنگار ما گفت: از چند ماه پیش جدای از شروع استانداردسازی دفع شیرابه‌های محل دپوی زباله‌های شیخلر، عملیات احداث سایت جدید در حومه روستای قرمیش آغاز شده است.
 
 امیراحمدی بیان کرد: در همین راستا ۴۲ هکتار زمین برای سایت جدید در ۱۸ کیلومتری شمال بوکان و در حومه روستای قرمیش تعیین و کار احداث آن از فروردین‌ماه شروع شده است.
 
 وی افزود: باتوجه‌به تأیید ارزیابی زیست‌محیطی و طرح تفصیلی سایت جدید پسماند بوکان، شهرداری عملیات ساخت آن را از فروردین شروع و امیدوار است تا پایان تابستان احداث آن پایان یابد.
 
 احمدی تصریح کرد: با اجرای این طرح زیربنایی، دفن پسماند به‌صورت مدرن و به شیوه‌ای متفاوت با سایت شیخلر و مطابق با استانداردهای زیست‌محیطی انجام می‌شود.
 
 شهردار بوکان گفت: طرح تفصیلی احداث و بهره‌برداری از سایت جدید دفن پسماند بوکان، با تلاش مدیریت شهری و برگزاری چندین جلسه کارگروه مدیریت پسماند استان آذربایجان غربی و دفاع در جلسهٔ کارگروه فنی به تصویب رسید.
 
 بی ترید احداث سایت جدید دفن زباله بوکان به شیوه مدرن و استاندارد و تعطیلی محل فعلی دپوی زباله این سفر می‌تواند تأثیرات بسیار مهی بر حوزه زیست‌محیطی و سلامت جامعه داشته باشد.
 
 سایت دپوی شیخلر در جوار دشت‌سوتاو، مهم‌ترین کانون زندگی میش‌مرغ قرار دارد که به‌واسطه تجمع سگ‌های بلاصاحب و مسموم‌شدن آب‌های زیرزمینی و پراکندگی زباله‌ها در این منطقه ه یکی از مهم‌ترین دلایل انقراض این پرنده افسانه‌ای تبدیل شده است.
 
 انتقال این سایت بی‌تردید نقش مهمی در بازیابی و افزایش این پرنده و همچنین اثرات مثبت دیگر زیست‌محیطی در سطح منطقه خواهد داشت و می‌توان امیدوار بود که رر سال‌های آینده شاهد افزایش تعداد این پرنده نادر در منطقه باشیم.
 
 جدای از این وجود گاز متان در این سایت گاه و ناگاه سبب آتش‌سوزی و برافراشته شدن دود غلیظی بر آسمان بوکان می‌شود که سبب به‌خطرافتادن سلامتی شهروندان می‌شود و شیرابه این سایت نیز مشکلات عدیده زیست‌محیطی را به دنبال داشته است.
 امید است مدیریت شهری بوکان با تلاش شبانه‌روزی کار انتقال این سایت را هرچه زودتر انجام دهد تا مردم بوکان دیگر شاهد چنین مشکلاتی نباشند.

لینک کوتاه

برچسب ها

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

1 × 1 =